Продължете към съдържанието

Нашата история

Барабар - настолна игра за забавление и учене
Комплект карти БАРАБАР на български език

Какво е БАРАБАР?

БАРАБАР е стратегическа настолната игра – иновация в образованието по права на човека. 5 клана (еколози, артисти, учени, предприемачи и активисти) и 75 герои от миналото и настоящето, сред които Алберт Айнщайн, Ема Уотсън и Садгуру, се борят да спасят Земята от апокалиптично бъдеще. Алтернатива на скучните за учениците или неразбираеми уроци, БАРАБАР забавлява, докато обучава и осъвременява преподаването по гражданско образование. Играта улеснява учители и младежките работници да достигнат до деца и младежи по трудни теми, касаещи ценностите и нагласите на демократичното общество.

Барабар е следващата еволюционна стъпка на екипа на сдружение „Възможности без граници“ в посока игровизиране на обучението по права на човека, насърчаване на толерантност и приемането на многообразието от хората и истории в заобикалящия ни свят. Дългият път, който ни изведе тук, започна през 2014 година с „Толерадо“ – първата онлайн игра за права на човека, премина през серия от детективски игри и ескейп стаи, посветени на различни социални проблеми и ни доведе до моментът, в който можем да предложим игра, която да подпомага образованието на децата и младите хора в широк контекст.

Защо БАРАБАР?

Думата БАРАБАР съществува на много езици като български, руски, албански, турски и може да бъде проследена чак до персийски и хинди. Означава равенство, заедно, рамо до рамо, правене на общи неща и въплъщава основната идея на играта, а именно разнообразието и солидарността, тъй като ЗАЕДНО правим промяната и имаме шанс за по-добро утре!

Как и защо създадохме БАРАБАР?

Историята на сдружение „Възможности без граници“ започва през 2010 година с ентусиазма на група приятели да създадат смислена и устойчива алтернатива за свободното време на младите хора в България. Във времето този ентусиазъм се трансформира в различни доброволчески иницативи и акции, пътуваща Каравана на толерантността, серия тренинги и инструменти срещу речта на омразата и дискриминацията на различни уазвими групи, координация на No Hate Speech Movement кампанията на Съвета на Европа в България, Пл@тформа за толерантност като онлайн колекция от ресурси и първите стъпки в игровизацията като инструмент за обучение и пренос на знания. Оттогава до сега много вода е изтекла, понякога със сладък, понякога с леко горчив привкус, за да стигнем до 2021 година и появата на БАРАБАР.

Виж видео как се играе с БАРАБАР

Награди

БАРАБАР е избран за добра практика в областта на социалните иновации в сектор „Образование“ на конференцията SOCIAL INNOVATORS, проведена в Република Хърватска през ноември 2021 година.

БАРАБАР е финалист и носител на награда в конкурса LET’s GO за Най-добър бизнес план на НПО, организиран от Български център за нестопанско право.

Прототипът на БАРАБАР е разработен в проект „Пл@тформа за толерантност 2.0“ с финансовата подкрепа на Фонд „Активни граждани“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.