Продължете към съдържанието

Играй Барабар

Барабар - настолна игра. Играй сега.
БАРАБАР на Европейската академия за младежка работа, Словения, 01.06.2022 година

БАРАБАР в началото

Годината е 2038 – не чак толкова напред в бъдещето, а Земята вече е изправена пред реален апокалпсис. 98% от природните ресурси са изчерпани или унищожени от консуматорското общество и военни конфликти. Светът е в задънена улица. Единственото решение е на едно място да се съберат най-светлите умове от миналото и настоящето и БАРАБАР да спасят света.

Запознай се с петте клана: учени, артисти, еколози, предприемачи и активисти! Те носят страхотни идеи, имат забележителни качества и олицетворяват истории и каузи, преобърнали живота, науката и технологиите. Клановете са отражение на многообразието, което ни заобикаля, а героите – вдъхновяващи примери за изход и от най-сложната ситуация.

Събери най-нестандартните си идеи плюс огромна доза въображение и си готов/а да се хвърлиш в битката за бъдещето на Земята!

БАРАБАР описание

БАРАБАР е игра с карти, която съчетава кооперативен и съревнователен момент, докато разказва истории. Играта съдържа 15 предизвикателства, 5 клана с по 15 героя и 14 Х-фактор карти, които внасят допълнителен съспенс в борбата с края на света. Участниците научават детайли за постиженията и проектите на членовете на различните кланове и търсят синергия по между си за разрешаване на значими проблеми на нашето време. БАРАБАР учи на толерантност и насърчава опознаването на сериозни етични дилеми сред които цензура и ограничаване на свободата на изразяване, геноцид, глобална суша и глад, мястото и ролята на жените в науката, устойчиво развитие и опазване на околната среда.

БАРАБАР се играе от минимум 2 души до опитмално 6-8 играча. Препоръчителната минимална възраст е 10 години, но с помощ от приятел, който да чете картите и да обяснява някои по-сложни термини, играта успешно върви и с дръзки спасители на света на 6-8 години. Едно предизвикателството се преодолява за средно 20 минути при игра с 4 участника. Разнообразието от герои в петте клана позволява едно и също предизвикателство да се разиграва отново и отново, всеки път с нови герои и техните супер сили.

БАРАБАР успешно допълва учебния процес по дисциплини като Човек и природа, История, Физика, Химия, Биология, Екология, Философия, Английски език, Гражданско образование при ученици на възраст 10+ години. В момента играта е налична на 5 езика – български, английски, испански, немски и фламандски език.

Играй Барабар на Sofia Game night

Вижте интервюто на Хелиана Велинова и Димитър Василев в БНТ. Те са организатори на фестивала Sofia game night. Фестивалът е посветен на игрите в цялото им многообразие и си поставя за цел да представи различните им аспекти – от тяхното разработване, през икономическата роля на гейминг индустрията, до крайния потребител и удоволствието от времето, прекарано в игра. От 6-тата минута организаторите разясняват как се играе Барабар.

В друго интервю по Nova News, Хелиана Велинова разказва на зрителите за игрите с кауза, една от които е Барабар. От 7-мата минута, тя представя историята зад Барабар и целта на настолната игра.